Çağrı Merkezi: 05447755033
Sipariş Takip      Alışveriş Yardım      Bize Ulaşın

Favorilerim

Hesabım

Sepetim


Şahmeran Kim? Medusa Kim?

Şahmeran Kim? Medusa Kim?



Şahmeran (≠) Medusa

“Yılan figürü; ikisinde de var.

Kadın cinsiyeti; ikisinde de var.

Öyleyse Şahmeran ile Medusa aynı karakterdir.” diye düşünmek başlı başına büyük bir hata.

Bu iki efsane / miti birine karıştıran çok fazla günümüzde. Sanki dünya üzerinde yılan sadece tek bir kültür için sembolik değeri olabilir gibi; “bütün kadınlar aynı”dır demek gibi; yılan ve kadın birleştiyse o efsane aynı efsanedir demek, konuya hakim olmadan yüzeysel bakmaktır.

 

Kimdir bu Medusa?

Öncelikle Medusa, insan doğmuştur. O sadece, tecavüze uğramış mağdur bir genç kız iken, lanetlenmiştir ve kendisini görenlere lanet saçacak kadar korkunç bir canavara çevrilmiştir. Bir kıskançlık kurbanıdır. Hem de nasıl bir kurban! Buradaki “kurban olma ve canını verme” durumu ise bir fedakarlıktan gelmemektedir. Medusa, savaş vermiştir hayatta kalmak için! Onunki bir sevgi, bağlılık ve muhabbet hikayesi değildir ne yazık ki... Önce Athena’nın tapınağında, Poseidon’un tecavüzüne uğrar. Sonra rahibesi olduğu Athena tarafından bir Gordon’a çevrilir. Çünkü Athena sözüm ona bu yapılanı kendi tapınağına bir hakaret gibi gördüğünü söylerken bu bahanesinin ardında büyük bir kıskançlık gizlemiştir. Athena apaçık, Medusa’nın güzelliğini kıskanmıştır. Medusa’nın o güzel saçlarını yılana çevirir. (Ancak burada özellikle altını çizmek istiyorum; Medusa yılan olmamıştır.) Athena, erkeklerin Medusa’ya aşık bakışlarını da çekemediği için, ona bakanların artık lanetlenmesini ister. “Onu görenler taş olsun!” der.

Böylece, Medusa çok büyük bir yalnızlığa itilir.

Medusa, bilge değildir. Şifalı, hiç değildir. Onu görenlere bereket getirmek şöyle dursun, onları lanetlemektedir. Ölümsüzlüğün sırrının taşıyıcısı olmaktan ziyade, bir ölümlüdür. Hatta ve hatta öldürücüdür Medusa!

Medusa bir kadının öfkesinin sembolüdür.

 

Gelelim Şahmeran’a...

Şah-ı Maran.. Yani yılanların şahı! Sonradan yılana dönüştürülmemiş, o yılanların şahı olarak dünyaya gelmiş. Yarısı yılan, yarısı insan... Doğu mitolojisinin tadı tınısı, derinliği bu efsanede kendisini gösterir. Özellikle Anadolu’nun ve Mezopotamya`nın çok kadim bir efsanesidir ki, hala varlığına inanan insanlar o bölgede yaşamaktadır. Şahmeran’ın resimleri, tabloları, vazo süslemeleri, çeyiz etaminleri dört bir yana yerleştirilir, hatta evin en görülen duvarına asılır. Çünkü, Şahmeran, kendisinn resmini bile görene bereket, bolluk, huzur getirmektedir. Bilgedir Şahmeran, asildir. Sevgi doludur. Ölümcül olmak şöyle dursun, ölümsüzlüğün peşinden gidenler için bir hazinedir.

Çok güzeldir Şahmeran. Batı’nın lanetli ve öfkeli kadın figürlerinin aksine, o özverili, sabırlı, fedakardır. Yer altındaki mağarada halkıyla birlikte huzur içinde yaşar. Ta ki bir gün, bir insanoğlu onu bulana kadar! Kurtarır, kucak açar, iyileştirir, sever ve özgürlüğünü geri verir insanoğluna! Ancak ihanete uğrar. Bu ihanetin acısından mıdır bilinmez, yılanların şahı hiç direnmeden ölüme gider. Ve ölürken bile sevdiğinin hayatını kurtarır.

 

Batı’nın Korkusu, Doğu’nun Umudu

Medusa, Batı mitolojisinde erkek egemen düzenin bir “intikam figürü” olarak karşımıza çıkar. Kontrolsüz kadın gücü korkutucudur. Onun güzelliği bile lanetlenmiştir.
Şahmeran ise Doğu’nun sezgisel, bilge, öğreten kadınıdır. Kadim halkların kadına duyduğu saygının sembolüdür.


Sonuç: Şahmeran ile Medusa çok başka varlıklar, bambaşka hikayelerdir.

Medusa ile Şahmeran, birbirine benzemez bile! Birinin saçları yılandır, diğerinin belden aşağısı yılandır. Birisi insan olarak doğmuştur; diğeri yılanların şahı olarak! Biri korku, biri şifadır. Biri lanet, biri bilgidir. Aynı varlık zannetmek, hem mitolojiye hem kültürel farklılıklara büyük haksızlık etmek demektir.

Hele hele bana Lilith sormaya kalkanlar var...

Şahmeran’ın Lilith ile kurulacak hiçbir bağı yok.

Dipnot: Medusa bile Lilith ile ilişkilendirilemez.

Dipnot2: İzlediğiniz o diziyi ben izlemedim.

Dipnot3: Benim eserim, ilk olarak 2012 yılında yazıldı.

Gerçek bir Şahmeran efsanesidir.

 

 
Etiketler :
 
11 kez okundu
 
   Paylaş      


Diğer yazılar

Lokman Hekim: Ölümsüzlük mümkün, ancak yasak mı?
Şahmeran Kim? Medusa Kim?
Efsanevi Üçleme: Şahmeran, Lokman Hekim, Anka Kuşu
Sanat ve Sanatçı / Hangisi Yapay Hangisi Gerçek?


«« Tüm Bloglar

 
 
KURUMSAL ALIŞVERİŞ BİZİ TAKİP EDİN E-BÜLTEN

Müşteri Hizmetleri
Firmamız Hakkında
Hesap Numaraları
Gizlilik Politikamız
Aydınlatma Metni
İletişim Bilgileri

İade ve Değişim
Sıkça Sorulan Sorular
Üyelik Sözleşmesi
Satış Sözleşmesi
Kişisel Veriler Kanunu
Sipariş Takip

Sosyal Medya hesaplarımızda her gün
yeni kampanyalar sizleri bekliyor!

        

Hemen kayıt olun, yenilikleri ve indirimleri kaçırmayın.



 


 
Bu site ETicaretSoft e-ticaret yazılımı ile hazırlanmıştır.
   
Alışveriş Sepeti
 
 
Hesabım
Alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz. Daha detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
X